Kauwen verjagen met geluid

afbeelding kauw

Kauwen kunnen voor veel overlast zorgen als ze zich vestigen rondom je huis. Ze maken veel lawaai en het afval van hun nest kan ook vervelend zijn. Hun broedseizoen is van April tot en met Juli en ze kunnen vooral in deze periode erg vervelend zijn als ze hun nestjes bij jou huis hebben gemaakt.

Er zijn gelukkig verschillende manieren om je huis zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor de vogels.

Geluid

Kauwen houden niet van harde geluiden. Je kan bijvoorbeeld zelf een paar keer per dag veel geluid maken rondom je huis met bijvoorbeeld een ratel of andere klepperende middelen. Nadeel is wel natuurlijk dat je daar maar net tijd voor moet hebben.

Daarom is het het handigst om iets te plaatsen wat uit zichzelf geluid kan maken. Je kan bijvoorbeeld apparaten kopen die de angstkreet van een kauw uitzenden. Hierdoor denken ze dat er iets gevaarlijks bij jou in de buurt is en zullen ze zich niet daar vestigen. Check wel of je zelf niet nog gekker wordt van het geluid dat je maakt om de kauwen te weren dan van de kauwen zelf want dan lost het natuurlijk niks op.

Visuele methodes

Kauwen houden niet van reflecterende materialen, je zou dus bijvoorbeeld spiegels of cd’s kunnen plaatsen in je tuin of op je balkon om de vogels te weren. Ook vlaggetjes of ballonnen vinden ze niet leuk. Het beste is natuurlijk als je de visueel vervelende methodes combineert met vervelende geluiden. Zoals bijvoorbeeld aluminium blikken die reflecteren en tegen elkaar aanbotsen.

Voorkomen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zo zijn er een paar maatregelen die je kan nemen om er voor te zorgen dat de kauwen zich überhaupt niet willen vestigen bij jou huis. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je afval niet bereikbaar is voor de vogels. Ze vinden het namelijk heerlijk om hier in te graaien.

Dit scheelt overigens ook veel ander ongedierte. Als je voer voor kleine vogels in je tuin hebt staan is het handig om deze ontoegankelijk te maken voor de grotere vogels. Anders denken de kauwen dat ze daar ook lekker van kunnen snacken. Ze vinden het ook heel fijn om hun nest in je dakgoot of schoorsteen te maken dus het is het beste om deze zover mogelijk goed af te dekken. Hier bestaan speciale roosters voor.

Kauwen of kraaien

Kijk altijd goed of je met kraaien of kauwen te maken hebt want ze worden regelmatig door elkaar gehaald. Kauwen zijn kleiner dan kraaien. In het weren van de vogels maakt dit verschil eigenlijk niks uit. De bovengenoemde methodes zijn voor beide vogels handig om te gebruiken. Ze kunnen veel overlast veroorzaken dus het is fijn om je tuin en huis zo uit te rusten dat het voor de vogels geen aantrekkelijke plek meer is om te gaan zitten.

Gebruik altijd diervriendelijke methodes, je mag de dieren namelijk niet zomaar doden. Schakel anders altijd professionele mensen in als je er zelf niet meer uitkomt dan weet je zeker dat de vogels goed weg zullen blijven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *