Draaigatjes verjagen en bestrijden

Alles wat je moet weten voor het bestrijden van draaigatjes (mediterrane mieren)

Weetjes over het mediterraan draaigatje – Draaigatjes zijn een specifiek type mieren. Deze mediterrane mierensoort kan nesten maken van honderden meters, waar vervolgens miljoenen draaigatjes in te vinden kunnen zijn. Het mediterraan draaigatje kan complete tuinen kaalvreten. Deze mediterrane mier komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en is waarschijnlijk naar Nederland gekomen via de handel van tuinplanten.

draaigatje bestrijden en verjagen

Draaigatje bestrijden

Er diverse bewezen bestrijdingsmiddelen die het bestrijden van het draaigatje makkelijk maken. Een klein probleem: deze middelen zijn nog niet toegestaan in Nederland. In een onlangs verschenen nieuwsartikel op De Gelderlander, blijkt wel dat het Kennis- en Adviescentrum Dierenplagen (KAD) op dit moment mogelijkheden test met de bestrijding met ‘aaltjes’.

Mediterrane mier bestrijden met aaltjes?

Aaltjes zijn met het blote oog niet te zijn. Onder de microscoop zijn ze echter wel waar te nemen, als rondwormen. Aaltjes worden veelal ingezet om tuinplagen te bestrijden. Zelf sterven de aaltjes ongeveer na zes weken. Aaltjes worden veelal ingezet voor ongedierte die planten kunnen aantasten: denk hierbij bijvoorbeeld aan slakken of dus mieren.

Waarom het draaigatje bestrijden en verjagen?

Natuurlijk is het belangrijk om even stil te staan bij de schade die een draaigatje aan kan richten. Zoals er al in de inleiding benoemd is kan het mediterrane draaigatje letterlijk een complete tuin kaalvreten, maar dit is nog niet alles. Check alle redenen waarom het bestrijden van het draaigaatje noodzakelijk is, wanneer deze in grote aantallen in de omgeving aanwezig zijn:

  • Verzakken van stoeptegels: de draaigatjes bevinden zich veelal onder de stoep, een plek waar ze zich graag bevinden door de warmte. Door de grote nesten die zij maken, kunnen stoeptegels verzakken.
  • Vervoeren bladluizen: een andere reden om de draaigatjes te bestrijden is vanwege het feit dat ze bladluizen vervoeren. Hiermee kan er honingdauw op bijvoorbeeld tuinmeubels komen te zitten, een plakkerige laag.
  • De mieren bijten en spuwen: ten slotte kan deze mierensoort ook nog eens bijten en afweerstoffen spuiten. Iets wat pijnlijk en irritant kan zijn voor mens en dier.

Voorkomen van het draaigatje

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt zeker ook voor deze mediterrane mieren. Er zijn verschillende acties om het draaigatje te kunnen voorkomen in tuinen. Zo is bijvoorbeeld de import van besmette planten een no-go. Hier zou dus meer controlere op moeten plaatsvinden. Daarbij is ook het checken van de distributie van verschillende tuinplanten vanuit tuintra een vereiste.

In 2016 werd het draaigatje voor het eerst in grote getale opgemerkt in Wageningen. In onderstaande video blijkt dat het gaat om een mierennest van 120 meter!

Online shops waar je draaigatjes-bestrijding artikelen kunt kopen:

 

Andere Artikelen van Verjagen.com