Steenmarters verjagen met hondenhaar

steenmarters

Na de tweede wereldoorlog werd de steenmarter een beschermde diersoort, hierdoor is het verboden om de kleine beestjes zomaar te doden. Dat betekent ook dat ze tegenwoordig in steeds grotere aantallen voorkomen omdat ze binnen Nederland eigenlijk alleen vossen nog als natuurlijke vijand hebben. Door de grotere aantallen komt het vaker voor dat mensen last hebben van de steenmarters.

Overlast

Steenmarters vinden het fijn om in kleine holletjes te kruipen en ze vinden het dus ook heerlijk om onder de motorkap van een auto te kruipen. Hier kan het gebeuren dat ze de bedrading van je auto kapot knagen of er hun eigen eten gaan verstoppen. Dit wil je natuurlijk liever niet in je motorkap hebben.

Ook kunnen marters zich verschuilen in de kruipruimte van je huis en dit kan vervelende geluids- en stankoverlast veroorzaken. Als je kippen houdt ben je misschien ook wel eens al in aanraking gekomen met deze katachtige beestjes. Ze vinden het namelijk heerlijk om eieren en jonge kippen te vangen en eten.

Er zijn dus genoeg manieren waarop mensen overlast hebben van de marters.

Het doden van de beestjes is dus verboden, maar er zijn genoeg andere oplossingen of van de overlast van marters af te komen.

Oplossingen voor overlast van steenmarters

  • Een opmerkelijke oplossing voor de overlast van de marters is hondenhaar. Het is gebleken dat de marters een onwijze hekel hebben aan de haren van honden. Borstel je hond dus even goed of vraag aan iemand die je kent met een hond of je wat plukken haar zou mogen hebben om de marters te verdrijven. Je kan de haren bijvoorbeeld in een panty doen en dan onder je motorkap leggen.
  • Nog een goeie tip tegen de marters is kippengaas. Blijkbaar vinden de diertjes het niet fijn om hier overheen te lopen. Je kan dus voortaan je auto parkeren op een groot stuk kippengaas of dit onder je motorkap aanbrengen. Overleg dit wil altijd even met je garage.
  • Als je in huis last hebt van de beestjes kan je ook een marterkast in je tuin plaatsen zodat je marters zich hopelijk daar in vestigen in plaats van in jouw huis.
  • En dan is er nog iets wat goed werkt maar het is wel iets minder fris dan de voorgaande tips, namelijk urine. Als je dit over de banden van je auto giet zullen de marters ook minder snel geneigd zijn om onder je motorkap te kruipen. Het is maar wat je er voor over hebt, maar gelukkig zijn er ook nog andere mogelijkheden.

Ongedierte

Naast dat de marters een hoop overlast kunnen veroorzaken rondom je huis en auto hebben ze ook wel een goede kant. Namelijk dat ze jagen op muizen en ratten. Met een marter in de buurt zal je dus geen last meer hebben van dit ongedierte. Daarom kan een goede oplossing zijn om een marterkast in de buurt van je huis en auto te plaatsen. Zo zullen de marters niet meer op zoek gaan naar holletjes in je huis of auto maar zich daar in vestigen. Zo heb je geen last van ratten en muizen maar ook niet van de marter.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *