Hoe voorkom je processierupsen in je eigen tuin?
De processierups is een diertje, dat in Nederland steeds meer in opkomst is. Helaas veroorzaken ze veel overlast. Ze eten niet alleen de bomen, waarin ze verblijven helemaal kaal, maar vooral de haartjes van processierupsen zorgen voor veel ongemak. Als je huid in aanraking komt met de haren van de processierups, veroorzaakt dit kleine ontstekingen en veel jeuk. Aan deze plekken krabben maakt het alleen maar erger, omdat je dan de haren steeds dieper in de huid wrijft. Ook in de ogen kunnen ze ontstekingen veroorzaken, waarbij soms zelf een operatie nodig is om de haren te verwijderen. Daarnaast kunnen processierupsen gevaarlijk zijn voor je huisdieren. Als een hond een processierups in zijn bek neemt, kan dit zorgen voor ernstige brandblaren.
Wat is een processierups?
Een processierups is de rups van de eikenprocessievlinder. Hun naam is een samenvoeging van hun favoriete leefgebied, de eik, en hun gedrag. Processierupsen verplaatsen zich namelijk in een lange rij van de ene boom naar de andere, wat wel iets wegheeft van een processie. De eikenprocessievlinder legt haar eitjes in de eik. De eitjes komen vervolgens in het voorjaar uit, als de eik vol in blad staat, zodat de rupsen genoeg te eten hebben. Daarna groeien en vervellen de rupsen, totdat ze uiteindelijk een eikenprocessievlinder worden. De meeste overlast komt van de brandharen van de volwassen rupsen.
Waarom is de processierups een plaag?
In natuurlijk omstandigheden was de processierups nooit een plaag geworden. Met gevarieerde beplanting en voldoende natuurlijk vijanden zouden er voldoende rupsen verdwijnen om de populatie onder controle te houden. Maar in ons land heeft de processierups de kans gekregen om een plaag te worden door prachtige open rijen met eikenbomen langs wegen en paden met kort gemaaide bermen en aangeharkte parken. De natuurlijke vijanden van de processierups voelen zich in die omgeving niet thuis en komen er daarom nauwelijks voor. Maar gelukkig is de oorzaak van de plaag ook meteen de sleutel tot de oplossing.
Bestrijding
In de openbare ruimte wordt de rups vaak bestreden door nesten weg te branden en door te werken met gif, maar dit is meestal niet afdoende. Bovendien is dit natuurlijk geen goede manier om te voorkomen, dat de processierups zich in jouw tuin vestigt. Gelukkig kun je zelf ook de processierups bestrijden zonder dat je meteen je prachtige, oude eikenboom moet omhakken.
Lok natuurlijke vijanden met diversiteit
De natuurlijke vijanden van de processierups zijn insecten, mezen en vleermuizen. Om de eikenprocessierups effectief te bestrijden in je eigen tuin moet je ervoor zorgen, dat je tuin de ideale omgeving wordt voor deze dieren.
Insecten
Sluipvliegen en sluipwespen leggen eitjes in de processierupsen. De rupsen worden vervolgens door de larven van binnenuit opgegeten. Larven van de gaasvlieg en van het tweestippelige lieveheersbeestje eten de eitjes en de jonge rupsen op. Deze insecten haal je in je tuin door middel van gevarieerde beplanting met veel bloemen en door schuilplaatsen voor ze te maken. Sluipwespen worden bijvoorbeeld aangetrokken door dille en goudsbloemen.
Lieveheersbeestjes zijn fan van het duizendblad, de meidoorn en afrikaantjes. Om te zorgen, dat de insecten kunnen schuilen, ruim je niet meteen al het blad in de tuin op, maar laat je dit de hele winter liggen. Dit zorgt ook nog eens voor extra voeding voor je planten. Plaats verder een insectenhotel in je tuin. Deze kun je kopen, maar ze zijn ook gemakkelijk zelf te bouwen.
Mezen
Mezen lok je door te zorgen voor voldoende voedsel. Mezen eten insecten, zaden en bessen. Lok extra insecten in je tuin door de juiste beplanting. Plaats daarnaast een aantal struiken, die in de winter bessen dragen in je tuin, bijvoorbeeld hulst. Je kunt ook zonnebloemen zaaien en deze de hele winter laten staan, mezen vinden de zonnebloempitten erg lekker. Zorg verder voor voldoende drinkwater tijdens droge zomers.
Om te zorgen voor nestelmogelijkheden voor de mezen kun je een aantal vogelhuisjes in bomen of aan muren plaatsen. Mezen nestelen ook graag in dichte struiken, bij voorkeur met stekels, zodat ze veilig zijn voor roofdieren, bijvoorbeeld de meidoorn.
Vleermuizen
Hoewel vleermuizen geen rupsen eten, eten ze wel graag vliegende insecten zoals vlinders en dus ook de eikenprocessievlinder. Een vleermuis eet zo’n 300 insecten per nacht dus hij kan het aantal processievlinders behoorlijk verminderen. Om te zorgen dat vleermuizen graag in jouw tuin komen, zorg je er allereerst voor dat je veel insecten in je tuin hebt door voldoende bloeiende planten te plaatsen. Ook bij vijvers zijn veel insecten te vinden. Daarnaast zorg je voor een goede slaapplek.
Vleermuizen slapen graag op warme plekken, zoals een spouwmuur, onder dakpannen of natuurlijk in een vleermuiskast. Zorg er daarnaast voor, dat je zo min mogelijk felle verlichting in je tuin hebt, hier houden vleermuizen niet van.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!