Kauwen verjagen: tips om kauwen te verjagen

kauw verjagen

Kauwen verjagen: hoe doe je dat?

Kauwen kunnen flink wat overlast bezorgen in je tuin. Wil je lekker rustig van de stilte genieten, dan wil je daar geen gekraai van kauwen bij. Daarbij blijven hun uitwerpselen achter op jouw dakrand, daknok of zelfs zonnepanelen en kunnen ze een nest gaan maken onder je dakpannen of in je schoorsteen. Je wilt de kauwen natuurlijk op een diervriendelijke manier verjagen, zodat ze ergens in een boom gaan nestelen en niet bij jou. Hier vind je handige informatie over hoe je de kauwen rondom jouw woning op een diervriendelijke manier verjaagt.

Wat is er zo erg aan kauwen?

Kauwen lijken, en zijn eigenlijk ook, onschuldige diertjes die door omstandigheden bij jou zijn gebracht. Ze moeten niet verward worden met kraaien, maar kunnen wel soortgelijke overlast veroorzaken. De reden dat ze bij jou zijn beland en overlast veroorzaken is omdat ze continu op zoek zijn naar voedsel. Dat brengt ze naar gebieden waar gewassen groeien, zaden te vinden zijn en ook afval wordt achtergelaten. De overlast die ze kunnen veroorzaken is groot:

  • Kauwen kunnen dakpannen, zonnepanelen en isolatiemateriaal beschadigen.
  • Je regenpijp en dakgoot kunnen verstopt raken omdat ze daar een nest aan het bouwen zijn.
  • De uitwerpselen van kauwen kunnen zorgen voor stankoverlast.
  • Kauwen trekken ook ander ongedierte aan, zoals teken, vogelmijt en vlooien.

Preventief kauwen verjagen

Is het bij jou nog niet zover dat kauwen een grote overlast veroorzaken, maar wil je dit ook ten zeerste voorkomen, dan kun je er al voor zorgen dat kauwen niet geïnteresseerd zijn in jouw omgeving. Als je begrijpt wat ze bij je komen doen, kun je ze ook ontmoedigen door deze aantrekkelijke zaken te verwijderen. Laat dus nooit afval en/of etensresten rondslingeren, want daar zijn ze altijd naar op zoek. Plaats roosters over je dakgoot en ingang van je regenpijp, zodat ze daar geen nest gaan maken. Breng ook een rooster aan in je schoorsteen, om dezelfde reden. Heb je een moestuin en is het tijd om te zaaien? Gebruik dan een vogelnet om de zaadjes te beschermen tot er planten gaan groeien.Als je al overlast ervaart

Heb je al last van kauwen, dan is het tijd voor drastischere maatregelen. En dan zijn er verschillende manieren om dat te doen.

Middelen om kauwen te ontmoedigen

Allereerst zijn er een aantal middelen waarmee je kauwen ontmoedigt neer te strijken of een nest te bouwen:

  • Plaats vogelpinnen langs de randen van je dak, je schoorsteen en je daknok.
  • Schaf vogelwering aan specifiek voor je zonnepanelen.
  • Gebruik dakgootborstels zodat kauwen niet in je dakgoot gaan zitten.

Middelen om kauwen af te schrikken

Er zijn ook voldoende middelen beschikbaar waarmee je kauwen afschrikt. Je gebruikt dan producten waar ze bang voor zijn en waardoor ze jouw woning niet als geschikte plek zien om neer te strijken:

  • Schaf een aantal nep roofvogels aan en plaats deze rondom je erf. Het is ook goed om ze regelmatig te verplaatsen, want kauwen wennen snel aan je afschrikmiddelen.
  • Folie, CD’s, linten, reflecterende molens en vlaggen die bewegen en wapperen in de wind kunnen de kauwen ook afschrikken.
  • Maak een vogelverschrikker. Dit is ook erg leuk om te doen met je kinderen.

Middelen om eten te verbergen

Misschien ben je iemand die de vogels graag voert met oud brood, zaden of andere etensresten. Kauwen zien dit niet als iets anders dan je afvalzak met weggegooid voedsel. Investeer allereerst in een goed afsluitende container, mocht je die nog niet hebben en plaats al je GFT afval direct in die bak. Laat geen eten rondslingeren, want dat trekt ook ander ongedierte aan. Wil je de vogels toch blijven voeren, dan kun je dat op een vaste plek doen die jij zelf uitkiest. Op die manier beïnvloed je waar de kauwen neerstrijken en waar niet.

Middelen die geluid gebruiken

Een laatste manier om kauwen weg te jagen is door middel van geluid. Dit is een optie die je kunt toevoegen aan de visuele middelen die je al hebt geïmplementeerd. Er zijn verschillende manieren om kauwen weg te jagen met geluiden, maar dit moet je dan vaak wel zelf doen. Gebruik bijvoorbeeld ratels en kleppers als je ziet dat er kauwen op je dakgoot zitten. Je kunt ook blikjes gebruiken. Er zijn zelfs mensen die een audiosysteem opzetten en daardoor geluiden afspelen.

De beste methode voor jou

Het is moeilijk te zeggen wat voor jou precies de beste methode zal zijn om kauwen van je land te verjagen. Vaak is een combinatie van de bovengenoemde opties het effectiefst. Waar je wel rekening mee moet houden is dat kauwen slim zijn en aan je inspanningen gaan wennen. Het is dus goed om vogelverschrikkers, nep roofvogels en bewegende voorwerpen regelmatig te verplaatsen. Je kunt experimenteren tot je een systeem gevonden hebt dat werkt. En als de kauwen eenmaal zijn vertrokken, dan blijf je ze preventief weren zodat ze ook niet meer terugkomen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *