wesp verjagen

Wespen verjagen met Ammoniak: Werkt dat?

Als we even technisch beginnen: Ammoniak is in de kern kleurloos, giftig en brandbaar. Dus niet ideaal om een wespenprobleem mee op te lossen. Maar we praten in de praktijk in huis en in de tuin helemaal niet over ammoniak maar over ammonia. Dat zijn verdunde ammoniakoplossingen als bijvoorbeeld schoonmaakmiddel. Als je wespen wilt verjagen met dit spul dan kan je beter de verdunde oplossingen gebruiken dan het echte ammoniak. Zelfs deze schoonmaakmiddelen kun je beter nogmaals verdunnen voordat je dit inzet of gebruikt tegen overlast van wespen.

Waarom Ammoniak?

Als verjaag experts snappen we dat ammoniak wel moet werken: Immers het is niet uit de houden naast ammoniak, ook als mens niet. Echter zijn er veel betere oplossingen. In China is in 2012 ooit een goed onderzoek gedaan waaruit veel betere afschrikkingsmiddelen kwamen die veel beter geschikt zijn voor gebruik in de tuin of op het terras: Lavendel, Citroengras en Kruidnagel hebben bewezen effect om wespen in de tuin te verjagen. Waarom daar dan niet voor kiezen?

Betere verjaag opties voor wespen:

De beste optie is wespenspray. Met deze spray kunt u zelf het wespennest die binnen, in de spuwmuur of onder een dak zit bestrijden. En dit is allemaal een stuk milieuvriendelijker dan het gebruik van ammoniak.

Precies onder een bepaalde dakpan vlogen de wespen af en aan. Inderdaad ’s avonds laat ( of ’s morgens heel vroeg)
de spray gebruiken, alle wespen zijn dan in het nest. Er zit een “spuitlans” bij geleverd, deze is slechts 12 cm lang. Ik moest dus zeer dichtbij komen en heb daarom beschermende kleding / handschoenen / bril / mondkapje / handdoek in nek onder een hoed gebruikt om geen risico’s te lopen. Zoals aangegeven de spuitbus heel goed schudden voor gebruik en langdurig spuiten. De hele spuitbus bijna leeg, ging goed. Een dag later de dakpan opgetild. Het – mooie – nest zat precies onder de eerste dakpan en kreeg dus de volle laag. Alle wespen dood, probleem opgelost. Nest verwijderd.

Echt Ammoniak tegen Wespen

Hoewel wij dit dus afraden kan je wel verjaag middelen kopen met ammoniak, dan moet je bijvoorbeeld denken aan artikelen als ruitenspray met ammoniak. Anders moet je naar de plaatselijke verfwinkel of bouwmarkt.